måndag 2 november 2009

Day of the Dead



Title: Day of the Dead
Year: 1985
Dir: George A Romero
Review: Omar
****

Vilken zombiefilm tänker man på först? Night of the Living Dead? Dawn of the Dead? Jag skulle vilja påstå att det är de två filmer som är populärast i genren, och även de filmer som har haft mest påverkan i genren. År 1985 bestämde sig legenden George A Romero att göra Day of the Dead, en mycket mörkare och seriösare zombiefilm än de tidigare nämnda.
I Day of the Dead är det samma visa som i nästan alla zombiefilmer. Vi vet inte om de levande döda har tagit över världen, men vi antar det. Vi får följa både en grupp militärer och en grupp vetenskapsmän som bosätter sig i en omgiven bunker. Forskarna försöker komma på ett sätt att kunna kommunicera med de levande döda och komma på en lösning på det hela, medans militärerna självklart vill göra det hela på ett mer aggressivt sätt.
Det som gör den här filmen väldigt sevärd är två skådespelare: Joseph Pilato (som spelar Capt. Rhodes) och Richard Liberty (som spelar Dr. Logan). Alla skådespelare gör bra ifrån sig, men de här grabbarna tar priset. Capt. Rhodes är en väldigt våldsam, farlig och bestämd militär. Inget kan stoppa honom för att göra färdig sitt mål, och han är beredd att göra det mesta för att slutföra det. Du ser honom bara bli värre och värre genom hela filmen tills du själv inte orkar längre. Dr. Logan är verkligen inte ond. Du känner sympati för honom och du vill verkligen att han ska lyckas mitt sitt experiment att kunna kommunicera med de levande döda. Han lever in sig i rollen perfekt, och man får lite "galen vetenskapsman"-vibbar.

Day of the Dead är en väldigt mörk och våldsam film. Till skillnad från exempelvis Dawn of the Dead, är Day of the Dead mycket mer seriös och innehåller inte allt för många skämtsamma stunder eller rolig dialog. Fotot är mörkt och miljöerna som vi får se i filmen är mest underjorden. Hela filmen är väldigt spännande och du känner dig hela tiden engagerad. Till skillnad från andra zombiefilmer, försöker folket i den här filmen att komma på en lösning till det hela. Hur ska vi kunna leva med det här? Finns det ett sätt att stoppa det här? I andra filmer kanske man bara får följa en grupp som försöker överleva i väntan på bättre tider. Det är tyvärr väldigt svårt att prata om filmen i helhet, då det alltid händer något och jag vill gärna hindra massor med spoilers. Jag kan bara säga att jag personligen tycker att det här är helt klart en av de bättre filmerna (nej, inte bara zombiefilmer) genom tiderna. Regissören Steve Miner släppte en remake på Day of the Dead förra året, vilket jag tycker är väldigt modigt, men också väldigt dumt.
Orginalet är alltid bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar